Otwarta fermentacja

Browar Fortuna jest jednym z nielicznych browarów w Polsce, które stosują jeszcze metodę otwartej fermentacji. Fermentacja w otwartych kadziach to proces wyjątkowy - przebiega spokojnie i odbywa się w bardzo niskich temperaturach, które w zależności od rodzaju piwa wynoszą 8-10 stopni Celsjusza (fermentacja główna). Proces ten przebiega w naturalnym tempie, niczym nie przyspieszany. Fermentacja trwa od 12 do 14 dni i jest nawet do dwóch razy dłuższa niż ta przeprowadzana szybkimi, nowoczesnymi technologiami fermentacyjnymi w zamkniętych zbiornikach. Dzięki temu nasze piwa mają świeży, tradycyjny smak i aromat, zdominowany przez główne cechy poszczególnych stylów piwa. Nasze drożdże są szczęśliwsze, mają komfortowe warunki do fermentacji i odwdzięczają się nam wyjątkowo smacznym efektem swojej pracy. Piwo Browaru Fortuna dedykowane jest wymagającym i świadomym Konsumentom, którzy lubią delektować się złocistym trunkiem.